gedachten en vrijheid

WAARHEID ALS HOOGSTE DOEL

Als overgave aan de waarheid je hoogste doel wordt in je leven, dan elimineert de waarheid alles wat niet waar is in je leven. Van overtuigingen en gewoonten tot relaties en nog veel meer. Niet altijd even makkelijk maar uiteindelijk wel enorm bevrijdend.


GEDACHTEN EN VERANTWOORDELIJKHEID

Je kunt je gedachten niet kiezen. Je bent dus niet verantwoordelijk voor wat je denkt. Je kunt er voor kiezen je gedachten te geloven of niet en bent dus verantwoordelijk voor je acties die voortkomen uit je gedachten.


GEDACHTEN ALS ZINTUIG

Als je door het park loopt zie je bomen, mensen, honden en nog veel meer. Je ruikt van alles zoals de lucht van rottende bladeren vanwege het herfstseizoen en het parfum van een dame die jou passeert. Zowel de beelden die je ziet als de geuren die je ruikt zijn fenomenen die je ervaart als iets dat buiten jezelf is, terwijl je je er bewust van wordt binnen jezelf. Je houdt niet lang vast aan de beelden en de geuren met je zintuigen en je identificeert je er al helemaal niet mee want het is allemaal heel onpersoonlijk. Het heeft niets met jou van doen.

Met je gedachten is dat eigenlijk niet anders. Ook van je gedachten wordt je je bewust binnen jezelf maar omdat ze heel privé zijn en je het idee hebt dat ze van jou zijn omdat ze jouw hoofd binnenkomen, maak je het persoonlijk. Je kunt je gedachten ook beschouwen als een verscheidenheid aan fenomenen waarvan je je bewust wordt binnen jezelf. Het enige verschil met de beelden en de geuren buiten jezelf, is dat je niet kan bedenken of beredeneren waar ze vandaan komen. Eigenlijk is het denken ook een zintuig net zoals zien, voelen, ruiken en horen. Het is alleen minder tastbaar en verklaarbaar. 

Als je je niet zou identificeren met je gedachten net zoals je dat niet doet met de fenomenen die je ziet en ruikt in het park, hoe anders en vrij zou je dan zijn?

- Angelique Romeijn

© angelique romeijn